Recepten Campuslaan 67

Hieronder heb ik een aantal recepten verzameld die wij vaak eten in ons studentenhuis. Ook heb ik enige van mijn eigen recepten in dit lijstje opgenomen. Het is een beetje lastig om een bronvermelding te geven, omdat sommige recepten hier zijn achtergelaten door mensen die al lang verhuisd zijn. Vaak zijn de recepten redelijk beknopt: een opsomming van ingedienten en enige aanwijzingen voor de bereiding. Voor alles wat er niet staat: koken is niet moeilijk, doe gewoon wat je denkt dat goed is.

Eet Smakelijk!
Joost


Vraag: Wat gaan we eten?
Antwoord: Lekker en veel!

Er is een vervolg op "lekker en veel": Lekker en veel, het vervolg. Een paar van de recepten hier, zal ik daar ook verder uitwerken.


Inhoudsopgave


Shoarma-Spinazietaart (ong 4 personen)

Spinazie ontdooien en zoveel mogelijk vocht afgieten (uitknijpen). Een magnetron kan hier goed werk verrichten.

Shoarmavlees aanbraden, paprika en champignons erbij (beide gesneden). Als de champignons een beetje bruin zijn, pan van het gas en spinazie er doorheen roeren. Schaal invetten en bekleden met bladerdeeg. Shoarmamengsel erin gooien. Cashewnoten fijnhakken (bijvoorbeeld in keukenmachine of in schone theedoek doen en dan slaan met een zwaar voorwerp (deegroller voldoet)) en over de prut strooien. Mon Chou in dunne plakjes snijden (is erg moeilijk, hoe kouder de kaas des te makkelijker het gaat) en over de vulling heen leggen. Slagroom en eieren door elkaar mengen, beetje peper erbij en dan gelijkmatig over de taart gieten. Naar keuze ook de bovenkaant van de taart dichtmaken met bladerdeeg.

ongeveer 30 minuten op 180-200 graden (voorverwarmde oven)

Leon's pasta

spekjes bakken, champignons + prei erbij, mandarijntjes, de rest

Witte kooltaart (4 personen)

bladeren losmaken -> 5 minuten in kokend water -> afkoelen in koud water, paprika en ui kleinmaken, fruiten in olie, gehakt erbij (en kruiden), laten afkoelen en dan yoghurt en eieren en ketjap toevoegen Bladerdeeg in een schaal (eerst invetten), gehakt in de koolbladeren rollen en in de schaal leggen, bedekken met bladerdeeg, gaatjes prikken

30 minuten op 200 C

Lasagne

gehaktsaus maken (ui, gehakt, tomatenpuree, ketchup, basilicum, zout, peper)

bechamelsaus maken (meel, boter, melk/wijn, champignons,prei, oregano, zout, peper)

laagjes saus, om en om, eerst wit

30 minuten in de oven

Chinezig

Een warme maaltijd met gemarineerd varkensvlees, witte kool, rijst, pindasaus en een eiergerecht.

Het vlees liefst meer dan een uur in de marinade zetten. Daarna eerst op hoog vuur braden (zonder de marinade), na enkele minuten vuur lager en de marinade er weer bij gooien.

Eieren hard koken en hetvolgende sausje erbij maken:

Ui zeer fijn snijden en even fruiten.Sambal erbij (veel!). Beetje tomatenketchup, beetje olie, beetje citroensap, bruine suiker. Gembersap.

Gehaktballen in zoetzure saus (6 personen)

Gehakt, soepmix, paneermeel, ei, zout en peper mengen, ballen draaien ter groote van een walnoot.

Gesnipperde uien, ketchup, chilipoeder, worschestershiresaus, suiker, 2 dl. water, zout en peper mengen.

Ballen in margarine braden, saus erbij, 15 minuten laten stoven.

Babi Pangang (4 personen)

Gooi de eerste 8 ingredienten (t/m water dus) door elkaar. Verwarmen, terwijl je goed roert, totdat de saus lekker dik wordt. Ondertussen (of eerst) vlees bakken (met kruiden....). Vlak voor het opdienen vlees en uitgelekte atjar er doorheen roeren. Eventueel ook ananas erdoor.

Mexicaanse ovenschotel (aka. Chips uit de oven)

Bak het gehakt rul met kruiden (djintan, paprikapoeder, cayennepeper). Gesnipperde uien toevoegen. Tomaten en mais erbij. Als het bijna gaar is de tomatenpuree toevoegen. Alles in beboterde ovenschaal doen, laagje chips erover en de kaas. Plaats de schaal in een (voorverwarmde) oven, totdat de kaas is gesmolten. Serveren met rijst.

Shoarma-broccoli taart

Aanpassing van een recept van JH door Joost
6 personen

Vlees bakken, uien, paprika en champignons erbij. Broccoli 4 minuutjes koken en erdoor doen (in kleine stukjes). Beboterde schaal met bladerdeeg bekleden. Plakjes tomaat op de bodem leggen. Vleesmengsel eroverheen gooien. Creme fraiche en eieren goed mengen (beetje peper en bieslook erdoor) en daarna erover gieten. De cashewnoten kapot slaan (bijvoorbeeld in een schone theedoek m.b.v. een hakbijl of deegroller). Erover strooien. Plakjes monchou erop leggen. Eventueel nog afdekken met bladerdeeg. Ongeveer 25 minuten in een oven van ongeveer 200 graden. (Tot het bruin is...)

Aardappel (heel) Anders schotel

(8 personen) Verzonnen door JH
Benodigdheden: Bereidingswijze:
1. De aardappels 3/4 gaar koken, zodat ze dus nog lekker stevig zijn om ze te kunnen snijden. Dit zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen
2. De boontjes heel eventjes koken, even blancheren is eigenlijk al voldoende. De boontjes blijven dus lekker knapperig en vers. Mocht je het hebben, mix dan wat "groentestrooi", of iets dergelijks door de boontjes. Dit zorgt voor een pittige melange. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag.
3. Het gehakt, samen met de uitjes en de paprika in de wok bakken. Wanneer dit geheel goed gaar is, de prei en de soepgroenten bijvoegen. Dit geheel goed doorscheppen en nog eventjes laten staan zodat het warm wordt. Het gaarworden gebeurd verder wel in de oven. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag.
4. Hierna het geheel uit de wok in een overschaal scheppen. Hier vervolgens de boontjes overheen gooien. Vervolgens de aardappels er bovenop leggen en de aardappels in stukken snijden, zorg dat het helemaal bedekt is met aardappel (stukjes). Dit geheel voorzien van de aardappel-anders saus en dan de oven in. Na zo'n 20 minuten is het klaar en smikkelen en smullen maar!

Hint van de kok: Met punt 1 en 3 kan dus het eerst worden begonnen, vervolgens punt 2 en natuurlijk 4 als laatste.

Kip Guernsey

Gerecht verzonnen tijdens een vakantie in Frankrijk door CJ.
Spekjes bakken, ui+knoflook erbij. Kip toevoegen. Als die bijna gaar is, een flinke scheut witte wijn erdoor. Daarna de creme fraiche erbij doen, goed roeren. Op laatste moment de abrikozen in stukjes erdoor doen. Naar smaak peper(!), zout en bijvoorbeeld marjoraan.

Serveren met rijst en een glas witte wijn (Chardonnay is erg fijn hierbij). Liefst een frisse salade erbij (tomaten met olie+azijn voldoet ook al)

Groene Smurrie (Spinazierijst)

Gerecht verzonnen(?) door Sebas. Groene rijst met ham en kaas. Voor 7 personen. - Laat de spinazie ontdooien.
- Pel en snipper de ui. Doe de olie in een braadpan of in een hapjespan en laat hem op hoog vuur goed heet worden. Doe de uien in de pan en bak hem tot ze er glazig uit zien. Doe de rijst erbij, bak hem 1 minuut mee en roer dan de spinazie en zoveel water dat het een soepje wordt, zodat de rijst gaar kan worden. Doe een deksel op de pan.
- Laat de spinazierijst op een matig vuur in 30 minuten zachtjes gaar worden. Roer hem af en toe. Snij de ham in reepjes en roer de ham en kaas door de gare rijst.
- Warm alles goed op zodat de kaas kan smelten en breng de smurrie op smaak met zout en peper.

Macaroni met kip

Gerecht verzonnen door Vincent (of Simone...?). Snij de kipfilet, prei en champions. Kook de brocoli en snij hem daarna ook. Bak ondertussen de spek en de kipfilet. voeg de prei en champions toe en laar nog even doorbakken. Maak ondertussen de blikken open. Als de prei goed gebakken is kan de creme fraich en de roomkaas erbij. Goed roeren en dan ook de manderijnen en gesneden perziken en brocoli erbij. Voeg niet alle sap toe, maar net zoveel tot het er lekker uit ziet. Zorg dat ondertussen de macaroni klaar is.
En dan opeten (!)

Uiensoep

20 min koken

vlak voor het serveren met geroosterd brood met kaas in de oven zetten. Brood eerst met knoflook inwrijven.

Rode Paprikasoep

In grote braadpan de ui in de boter fruiten. Tomaten en paprika's (in keukenmachine) malen en erbij gooien. Na 5 minuten al roerend bakken, de kippenbouillon erbij gieten, op smaak brengen en 30 minuten laten sudderen. Zeven en warm serveren met een reepje paprika en een scheutje room.

Bruine Bonensoep (recept van mijn oma)

Bonen 1 nacht in het water zetten, daarna in 1 uur gaarkoken met laurierblaadjes. Zeven en alles wat door de zeef komt bewaren (vocht+'pap'). Vlees en gebakken ui erbij. Koken en op smaak brengen met zout en peper.

Erwtensoep (ook van oma)

Erwten samen met vlees en aardappel gaarkoken (1 uur). Kleingesneden prei en selderij erbij. Doorkoken. Zout en peper erbij.

Maiskoekjes

Alles in grote kom mengen tot een stevig beslag. Hierna in olie goudbruin bakken (wok is erg fijn hiervoor)

Tomatenmousse

Week de gelatine 2 minuten in koud water en los het daarna op in de kokende sherry. Meng de geperste tomaat erdoor en laat het mengsel afkoelen. Spatel er geklopte room door en breng op smaak met peper, zout en bieslook. Laat de mousse in de koel- kast opstijven. Garneer met (ruim) ham en bieslook en serveer er toast bij.

Chocolademouse (4 pers)

Chocolade met melk in kleine pan au bain marie smelten laten afkoelen, ei met suiker dik en romig kloppen in kom (mixer), gelatine 5 min in koud water weken in steelpan, 2 el water verhitten, gelatine uitknijpen en van vuur af in water oplossen, gesmolten chocola en opgeloste gelatine in eiermengsel roeren (rum erdoor) mengsel in koelkast laten opstijven,slagroom stijf kloppen erdoor scheppen (niet kloppen) 3 uur laten opstijven.

Appeltaart

Voor het deeg:

Dit tot een deeg kneden en met 2/3 daarvan bodem en rand van de springvorm bedekken. Dan vullen (laagsgewijs) met :

Bakken:50 minuten op 170 øC.

(Vergeet niet de vorm in te vetten)

Tulband

Cakedeeg:

Deze ingredienten (in de keukenmachine) goed mengen; op het laatste moment toevoegen:

Bakken: 1 uur10 minuten op 180 C

(Vergeet niet de vorm in te vetten)

Serveren met poedersuiker

Marsepein

In de keukenmachine amandelen zeer fijn malen; de rest toevoegen en wachten tot zich een bal vormt.

Figuurtjes vormen en wentelen door bijvoorbeeld:

(in de koelkast bewaren)

Amandelspijs

Amandelen malen in keukenmachine en de rest toevoegen. Even mengen, klaar. (in de koelkast bewaren)

Oliebollen (50 stuks)

Snij eerst de appels in kleine blokjes en was de rozijnen. Maak de gist aan met schepje suiker in bakje met deel van de melk tot alles opgelost is. Gooi de bloem in een grote pan, gistpapje in het midden, en mixen terwijl je rest van de melk toevoegt. Aan einde rozijnen, appel en sucade erbij en nog even doormixen.

Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen, uiteraard op een warme plek; bak de bollen, formaat normale ijstang lekker vol, 6 a 7 minuten in olie van 180 graden, af en toe keren.

Krentenbrood

1 uur laten rijzen; bakblik halfvol; 45 minuten op 190 C.