Recepten Campuslaan 67
Hieronder heb ik een aantal recepten verzameld die wij vaak eten in ons studentenhuis. Ook heb ik enige van mijn eigen recepten in dit lijstje opgenomen. Het is een beetje lastig om een bronvermelding te geven, omdat sommige recepten hier zijn achtergelaten door mensen die al lang verhuisd zijn. Vaak zijn de recepten redelijk beknopt: een opsomming van ingedienten en enige aanwijzingen voor de bereiding. Voor alles wat er niet staat: koken is niet moeilijk, doe gewoon wat je denkt dat goed is.
Eet
Smakelijk!
Joost
Er is een vervolg op "lekker en veel": Lekker en veel, het vervolg. Een paar van de recepten hier, zal ik daar ook verder uitwerken.
Inhoudsopgave
Shoarma-Spinazietaart (ong 4 personen)
Spinazie ontdooien en zoveel mogelijk vocht afgieten (uitknijpen). Een magnetron kan hier goed werk verrichten.
Shoarmavlees aanbraden, paprika en champignons erbij (beide gesneden). Als de champignons een beetje bruin zijn, pan van het gas en spinazie er doorheen roeren. Schaal invetten en bekleden met bladerdeeg. Shoarmamengsel erin gooien. Cashewnoten fijnhakken (bijvoorbeeld in keukenmachine of in schone theedoek doen en dan slaan met een zwaar voorwerp (deegroller voldoet)) en over de prut strooien. Mon Chou in dunne plakjes snijden (is erg moeilijk, hoe kouder de kaas des te makkelijker het gaat) en over de vulling heen leggen. Slagroom en eieren door elkaar mengen, beetje peper erbij en dan gelijkmatig over de taart gieten. Naar keuze ook de bovenkaant van de taart dichtmaken met bladerdeeg.
ongeveer 30 minuten op 180-200 graden (voorverwarmde oven)
spekjes bakken, champignons + prei erbij, mandarijntjes, de rest
bladeren losmaken -> 5 minuten in kokend water -> afkoelen in koud water, paprika en ui kleinmaken, fruiten in olie, gehakt erbij (en kruiden), laten afkoelen en dan yoghurt en eieren en ketjap toevoegen Bladerdeeg in een schaal (eerst invetten), gehakt in de koolbladeren rollen en in de schaal leggen, bedekken met bladerdeeg, gaatjes prikken
30 minuten op 200 C
gehaktsaus maken (ui, gehakt, tomatenpuree, ketchup, basilicum, zout, peper)
bechamelsaus maken (meel, boter, melk/wijn, champignons,prei, oregano, zout, peper)
laagjes saus, om en om, eerst wit
30 minuten in de oven
Een warme maaltijd met gemarineerd varkensvlees, witte kool, rijst, pindasaus en een eiergerecht.
Het vlees liefst meer dan een uur in de marinade zetten. Daarna eerst op hoog vuur braden (zonder de marinade), na enkele minuten vuur lager en de marinade er weer bij gooien.
Eieren hard koken en hetvolgende sausje erbij maken:
Ui zeer fijn snijden en even fruiten.Sambal erbij (veel!). Beetje tomatenketchup, beetje olie, beetje citroensap, bruine suiker. Gembersap.
Gehaktballen in zoetzure saus (6 personen)
Gehakt, soepmix, paneermeel, ei, zout en peper mengen, ballen draaien ter groote van een walnoot.
Gesnipperde uien, ketchup, chilipoeder, worschestershiresaus, suiker, 2 dl. water, zout en peper mengen.
Ballen in margarine braden, saus erbij, 15 minuten laten stoven.
Gooi de eerste 8 ingredienten (t/m water dus) door elkaar. Verwarmen, terwijl je goed roert, totdat de saus lekker dik wordt. Ondertussen (of eerst) vlees bakken (met kruiden....). Vlak voor het opdienen vlees en uitgelekte atjar er doorheen roeren. Eventueel ook ananas erdoor.
Mexicaanse ovenschotel (aka. Chips uit de oven)
Bak het gehakt rul met kruiden (djintan, paprikapoeder, cayennepeper). Gesnipperde uien toevoegen. Tomaten en mais erbij. Als het bijna gaar is de tomatenpuree toevoegen. Alles in beboterde ovenschaal doen, laagje chips erover en de kaas. Plaats de schaal in een (voorverwarmde) oven, totdat de kaas is gesmolten. Serveren met rijst.
Aanpassing van een recept van JH door JoostVlees bakken, uien, paprika en champignons erbij. Broccoli 4 minuutjes koken en erdoor doen (in kleine stukjes). Beboterde schaal met bladerdeeg bekleden. Plakjes tomaat op de bodem leggen. Vleesmengsel eroverheen gooien. Creme fraiche en eieren goed mengen (beetje peper en bieslook erdoor) en daarna erover gieten. De cashewnoten kapot slaan (bijvoorbeeld in een schone theedoek m.b.v. een hakbijl of deegroller). Erover strooien. Plakjes monchou erop leggen. Eventueel nog afdekken met bladerdeeg. Ongeveer 25 minuten in een oven van ongeveer 200 graden. (Tot het bruin is...)
Aardappel (heel) Anders schotel
(8 personen) Verzonnen door JHHint van de kok: Met punt 1 en 3 kan dus het eerst worden begonnen, vervolgens punt 2 en natuurlijk 4 als laatste.
Gerecht verzonnen tijdens een vakantie in Frankrijk door CJ.
Serveren met rijst en een glas witte wijn (Chardonnay is erg fijn hierbij). Liefst een frisse salade erbij (tomaten met olie+azijn voldoet ook al)
Groene Smurrie (Spinazierijst)
Gerecht verzonnen(?) door Sebas. Groene rijst met ham en kaas. Voor 7 personen.Gerecht verzonnen door Vincent (of Simone...?).
20 min koken
vlak voor het serveren met geroosterd brood met kaas in de oven zetten. Brood eerst met knoflook inwrijven.
In grote braadpan de ui in de boter fruiten. Tomaten en paprika's (in keukenmachine) malen en erbij gooien. Na 5 minuten al roerend bakken, de kippenbouillon erbij gieten, op smaak brengen en 30 minuten laten sudderen. Zeven en warm serveren met een reepje paprika en een scheutje room.
Bruine Bonensoep (recept van mijn oma)
Bonen 1 nacht in het water zetten, daarna in 1 uur gaarkoken met laurierblaadjes. Zeven en alles wat door de zeef komt bewaren (vocht+'pap'). Vlees en gebakken ui erbij. Koken en op smaak brengen met zout en peper.
Erwten samen met vlees en aardappel gaarkoken (1 uur). Kleingesneden prei en selderij erbij. Doorkoken. Zout en peper erbij.
Alles in grote kom mengen tot een stevig beslag. Hierna in olie goudbruin bakken (wok is erg fijn hiervoor)
Week de gelatine 2 minuten in koud water en los het daarna op in de kokende sherry. Meng de geperste tomaat erdoor en laat het mengsel afkoelen. Spatel er geklopte room door en breng op smaak met peper, zout en bieslook. Laat de mousse in de koel- kast opstijven. Garneer met (ruim) ham en bieslook en serveer er toast bij.
Chocolade met melk in kleine pan au bain marie smelten laten afkoelen, ei met suiker dik en romig kloppen in kom (mixer), gelatine 5 min in koud water weken in steelpan, 2 el water verhitten, gelatine uitknijpen en van vuur af in water oplossen, gesmolten chocola en opgeloste gelatine in eiermengsel roeren (rum erdoor) mengsel in koelkast laten opstijven,slagroom stijf kloppen erdoor scheppen (niet kloppen) 3 uur laten opstijven.
Voor het deeg:
Dit tot een deeg kneden en met 2/3 daarvan bodem en rand van de springvorm bedekken. Dan vullen (laagsgewijs) met :
Bakken:50 minuten op 170 øC.
(Vergeet niet de vorm in te vetten)
Cakedeeg:
Deze ingredienten (in de keukenmachine) goed mengen; op het laatste moment toevoegen:
Bakken: 1 uur10 minuten op 180 C
(Vergeet niet de vorm in te vetten)
Serveren met poedersuiker
In de keukenmachine amandelen zeer fijn malen; de rest toevoegen en wachten tot zich een bal vormt.
Figuurtjes vormen en wentelen door bijvoorbeeld:
(in de koelkast bewaren)
Amandelen malen in keukenmachine en de rest toevoegen. Even mengen, klaar. (in de koelkast bewaren)
Snij eerst de appels in kleine blokjes en was de rozijnen. Maak de gist aan met schepje suiker in bakje met deel van de melk tot alles opgelost is. Gooi de bloem in een grote pan, gistpapje in het midden, en mixen terwijl je rest van de melk toevoegt. Aan einde rozijnen, appel en sucade erbij en nog even doormixen.
Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen, uiteraard op een warme plek; bak de bollen, formaat normale ijstang lekker vol, 6 a 7 minuten in olie van 180 graden, af en toe keren.
1 uur laten rijzen; bakblik halfvol; 45 minuten op 190 C.